Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
08.05.2017 10:07 - Лисицата на 21ви век
Автор: nav Категория: Изкуство   
Прочетен: 4886 Коментари: 7 Гласове:
12

Последна промяна: 08.05.2017 10:10

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

Обичам книгите по антропология. Златната клонка, Мирча Елиаде, гълтам ги като трилъри на Гришам с разтуптяно сърце и разширени зеници. И как да не се вълнува човек като чете за главозамайващи ритуали, някои по-шокиращи от порно с коне. Ето например в това племе в Aфрика било прието момчетата да пият мъжко семе ежедневно, при това директно от извора, за да изградят своята мъжественост. Първата ми реакция е йък, но пък в Африка това сигурно го имат за протеинов шейк. Става ми по-малко отвратително като се сетя, че в древногръцката култура е било прието възрастни мъже да спят с млади момчета като форма на инициация в култура и знание. Все пак гърците са били мъдри хора. Става ми почти нормално като се сетя, че много от съседите ми в Лос Анджелис са гей и най-вероятно това им е любимото занимание.
О, времена, о, нрави.

В друго племе пък имали обичай жените да си слагат обръчи на врата, така че да го удължават. Дълъг врат – хубава жена. Стигало се до момент, в който не можело да си свалят обръчите, щото вратът им се чупел. Мама му стара, мисля си, тези хора нормални ли са. Но пък веднага се сещам за хилядолетната китайска традиция на момичетата да им чупят пръстите на краката и да ги бинтоват, така че да им остават малки. Малък крак – хубава жена. Даже ароматът на гниеща плът се считал за еротичен. Този ритуал тръгва от куртизанките в Китай, но става толкова разпространен, че дори и селянките го възприемат. Ако не са ти малки краката, не можеш да се омъжиш. Пък това е по-страшно, отколкото да копаеш на колене. Е, щом китайците са го правели хилядолетия, казвам си, нали са дали на света Дао, Чан, хартия и барут. Още по-нормално ми става като се сетя, че много от съседките ми в Лос Анджелис са с изкуствен гъз и гърди. Нищо че след десет години заприличват на гръмнали гуми, заради деформации в силикона. Фалшив гъз – хубава жена. А когато повече от половината са с ремарке, ходи обяснявай кое е нормално.

Още по-странна е историята за Елевсинските мистерии. Събирали се, значи, в Елада всякакви люде накуп и започвали дружно да правят ритуални движения, да пеят мантри и прочее. Богат до беден, свободен до роб, мъж до жена*. В един момент жрецът им подавал някаква отвара, за която антрополозите твърдят, че била психеделик, и после с разширено съзнание всички танцували, пеели и се прегръщали. Брех, сектантска работа е това, казвам си, наркомания, перверзия. Но пък веднага се сещам, че повечето от съседите ми в ЛА пушат трева по цял ден (което е легално), взимат концентриран псилоцибин спорадично (което е легално) и се събират на техно партита, където под въздействието на екстази танцуват, пеят и се прегръщат с разширено съзнание.

Мдаа, след всичко това разгръщаш книгите по антропология с други очи. Очи, които постепенно стават твои. Нищо вече не ти е странно, във всяко нещо откриваш архетипите, отпечатъка на онази природа, която ни свързва в човечество. Вълнуваш се, защото осъзнаваш, че живееш в ера, където времена и култури се сливат. Древни ритуали се завръщат, традиции от другия край на света стават твои. Ницше умря, Бог е жив, възроден от новата духовност на нерелигиозните.*

* Жената е била считана за по-нисша от роба.   

* Базирана на ежедневното практикуване на spirituality чрез йога, медицация, визуализации, съзерцание, прана-дишане, социално предприемачество, благотворителност... и непрестанно любопитство към живота.  




Гласувай:
12



Следващ постинг
Предишен постинг

1. saankii - много любима тема, поздрави, nav :)
08.05.2017 11:06
и аз си падам по антропологията...
еле.. откак се зарибих с бай Дон Хуан/как го пропусна ?
ти, верно ли си психолог педагог в Лас Вегас
нищо лично, просто много ми е интересно ..
на какво ги учиш там децата ..
с усмивка/Юлия
цитирай
2. nav - saankii
08.05.2017 11:19
Кастанеда е ценна риба, въпреки че трябва да се чете избирателно. Можеш да го допълниш с Четирите споразумения на Дон Мигел Руиз. Интересно, че ученията на дон Хуан придобиха плът за мен едва когато пробвах ДМТ и псилоцибин, 15 години след като ги четох.

Няколко години преподавах Педагогическа Психология в унито на Лас Вегас, откъдето ми е докторатът. Тази година се фокусирам върху новия ми бознес, но мисля скоро пак да почна с преподаването, щото ми е вдъхновение. Лятото си идвам за три месеца в БГ, където също мисля да развия нялколко курса по психология на развитието и по техники за ефективно учене.

Поздрави и песни,
Нав
цитирай
3. milady - даа,имаш право, аз „намерих“ Кастанеда..
08.05.2017 11:53
когато вече можех, да го.. „контролирам“ един вид..
и нямах никаква нужда от психеделици/само..тимпани в главата..;)
успех, чудесно поприще си избрал.. изкушава..
и аз не съм в БГ, но уча чудесно дистанционно..
Ю
цитирай
4. veilet - Защо ли не ме учудват споделените ...
09.05.2017 08:14
Защо ли не ме учудват споделените факти за съседите.....съгласно Щайнер влиянието на Ариман тръгва в днешно време от САЩ, където той би трябвало да се роди. Поне такова е виждането на масата антропософи- последователи тук, в Германия.

С пожелание за усмихнат пролетен ден!!!:)

Herzlichst,

V.

цитирай
5. katara - хъм хъм.. готин ракурс...кефиш , нав..
09.05.2017 09:43
аз пък чета че Ариман е вече роден, на Изток от ..Рая...
в лоното на Православната Хесуска секта..
интересно, а?
цитирай
6. nav - Немайте грижи
09.05.2017 10:14
Хесусито бди над вас, пък ако проспи вахтата, винаги ви остава Нав :)))
цитирай
7. zemela - Нищо ново под слънцето, нали!? :) ...
10.05.2017 08:25
Нищо ново под слънцето, нали!? :) Беше ми интересно да прочета. Поздрави!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: nav
Категория: Изкуство
Прочетен: 2358299
Постинги: 319
Коментари: 2999
Гласове: 8046
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031