Постинг
02.02.2017 14:52 -
Какво да ядем срещу високо кръвно?
Високото кръвно е сериозен риск за инсулти и инфаркти, затова трябва да се държи под контрол. Подходящ хранителен режим може да подпомогне поддържането на стойностите му в граница, независмо от това дал се пият лекарства. За връзката между хипертонията и определени храни има сеиозни научни доказателства, а при други влиянието се определя като вероятно.
Положителен ефект върху намаляване на артериалното налягане оказва диета, богата на плодове и зеленчуци, полиненаситени мастни киселини, чийто източници са рибата и рибните масла, слънчогледовото, царевичното, соевото масло, храни с повече калий.Съществуват обаче убедителни научни доказателства, че миристиновата (млечни продукти с висока масленост) и палмитиновата мастни киселини (меса, колбаси, палмово, кокосово масло), трансмастните киселини (маргарини, хидрогенирани растителни масла), високия прием на натрий, затлъстяването и свръх консумацията на алкохол повишават риска от сърдечносъдови заболявания. Научни доказателства определят като вероятна връзката между консумацията на полиненаситената алфа-линоленова мастна киселина (ядки, зелени листни зеленчуци, соево, ленено масло), олеинова киселина (маслини, зехтин), растителни влакнини, пълнозърнести храни, несолени ядки, фолат, растителни стероли и станоли и намаляване на риска за сърдечно-съдови заболявания
Виж повече тук
Няма коментари
Търсене
За този блог
Гласове: 61