Постинг
03.02.2017 10:05 -
Лукът действа подмладяващо
Лукът съдържа 8-14% захари (фруктоза, захароза, малтоза, полизахарид инулин), 1,5-2% белтъчини, витамини (аскорбинова киселина), флавоноида кверцетин, ферменти, сапонини, калий, фосфор, желязо и др. В зелените му пера пък има захари, белтъчини, аскорбинова киселина. Наситени са с етерични масла, които придават специфичния вкус и мирис на лука. Има още серни съединения, йод, органични киселини (ябълкова и лимонена), пектинови вещества.
Кулинарите ценят зеленчука, защото витамините и полезните вещества в него се запазват до 70% след термична обработка.
Известни са дезинфекциращите му свойства, а също и положителното му влияние върху имунитета. Проучване на френски учени пък разкрива, че жените, които често употребяват лук и чесън, имат значително по-нисък риск да се разболеят от рак на гърдата.
Виж още тук
Нови "велики" изповеди на Наде...
Арт мениджмънт – специалност за ценители
Дъската Уиджа - не правете това в къщи !...
Арт мениджмънт – специалност за ценители
Дъската Уиджа - не правете това в къщи !...
Следващ постинг
Предишен постинг
Няма коментари
Търсене
За този блог
Гласове: 61