Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
17.02.2017 16:44 - 5 важни неща, които не знаете за глутена
Автор: bolenzdrav Категория: Лайфстайл   
Прочетен: 380 Коментари: 0 Гласове:
1


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

 image
          Глутенът е сборно понятие за група протеини в някои житни култури (пшеница, ръж, ечемик), които придават лепливия вид на тестото.Той е нишесте, което се състои от различни фракции. Най-известните са глиадин, глутенин. Напоследък на мода са диети без глутен, за които се твърди, че носят ползи за здравето и че с тях може лесно да се свалят килограми. Тази тенденция се подклажда и от търговците, които съзряха в това нова пазарна ниша и започнаха да бълват безглутенови храни. Всъщност от непоносимост към глутена страдат не повече от 1% от хората. Болестта се нарича цьолиакия.

Ако и вие сте на диета без глутен или било заради цьолиакия или защото смятате, че вероятно сте чувствителни към този протеин, ето пет неща, които трябва да знаете.

Глутенът може би не е единственият виновник за цьолиакия
Цьолиакия е заболяване, което засяга тънките черва. При тези пациенти консумацията на житни култури предизвиква бурни симптоми като подуване на корема, газове, разстройство или упорит запек. За основен виновник сега се смята глутенът.

Въведена е стандартизация за безглутеновите етикети

Безглутенов не значи напълно без глутен! До неотдавна не беше регламентирано какво означава терминът „без глутен“, изписан в етикетите на храните. От август 2016 г. обаче Агенцията по храните и лекарствата в САЩ разпореди производителите да използват това понятие само за продукти, съдържащи по-малко от 20 части глутен на един милион. Тази установена граница се използва също за Канада и Европа.

Безглутеновото бързо хранене може да не е безопасно за хора с цьолиакия

Някои вериги за бързо хранене вече предлагат храни с безглутеново тесто. Те обаче се приготвят в същата кухня като тези с глутена. Затова съществува риск от „замърсяване“.

Безглутеновите храни „боклуци“ са навсякъде

Безглутеновото меню се превръща донякъде в синоним на здравословно хранене. На всички обаче трябва да е ясно, че има десетки нездравословни храни без глутен.
За повече тук

 




Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: bolenzdrav
Категория: Лайфстайл
Прочетен: 220580
Постинги: 210
Коментари: 9
Гласове: 61
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930