Все повече хора искат да се хранят здравословно, но как да са сигурни, че храните, които избираме, са подходящи? Не са малко производителите, които чисто и просто лъжат и подвеждат потребителите. На етикетите умишлено се изпуска вписването на консерванти и подобрители. Вместо това се посочва заблуждаващо съдържание. Често срещано е някои храни или продукти да се рекламират с неподкрепени от никакви факти здравни претенции. Поставят се и фалшиви етикети „био“ и „еко“.
На това трябва да се сложи край! Около това се обединиха участниците в дискусионния клуб „Измама с храни, злоупотреба с информация за храни и влиянието върху здравето на потребителя“.
Не вярвайте на мними диетолози, съветват лекари
Една доста популярна спекулация е темата с глутена. Този протеин в зърнените култури е обвиняван за епидемията от затлъстяване и се прогапандира, че ако човек мине на безглутенова диета, това ще реши здравословните му проблеми. Хората с доказана алергия към тази съставка са относително малко, около 1% от населението, поясни доц. д-р Даниела Попова. Диетолозите в никакъв случай не съветват останалите хора да се лишават от прием на качествени зърнени изделия и продукти.
Хората да внимават много, когато следват съветите на мними медицински специалисти и диетолози. Те рекламират като супер храни непознати до скоро у нас продукти чия, киноа. В същото време българският боб е също толкова ценен като храна, а и организмът ни е свикнал с него в по-голяма степен.
Затова пък хората с болестта цьолиакия (непоносимост към глутен) са изложени на риск, когато си купуват храни. Причината е, че той се влага в готови храни, без да е обявен на етикетите.
Ето още един разпространен начин, по който се лъжат потребителите – в много млечни продукти и месни консерви се влага нишесте, за което потребителите не подозират. Смятате, че купувате кисело мляко, а то е мляко, сгъстено с нишесте. Това оповести пък Емил Георгиев от Федерацията за защита на потребителите.
В момента на потребителите у нас се предлага безнаказано фалшив многозърнест и ръжен хляб, смилянски боб от Китай, магданоз „от градините на баба“, произведен в Етиопия. Това са други конкретни примери за измами с храни. Подобни проблеми съществуват и при колбасите.
По-подробно тук
От кой месец може да се дават на бебето ...
5 важни неща, които не знаете за глутена