Доколко здравословни и полезни са алтернативите на прясното мляко? Ето какво разказват двама немски експерти, цитирани от списанието Apotheken Umschau. В магазините вече се предлагат различни варианти за вегани и хора с лактозна непоносимост. Освен тях има и много други хора, които по диетични съображения решават да изберат заместител на обикновеното мляко. Освен соево, бадемово или овесено вече има мляко от кокос, ориз, лешници, макадамия или кашу.
Растителните продукти всъщност нямат право да се наричат „мляко“. Понятието мляко е законово защитено и в рамките на ЕС може да се използва само за животинския продукт мляко, независимо дали е от крава, овца или коза. Законово изключение има за кокосовото мляко.
Често за напитките от растителните продукти се говори като за заместители на млякото. Те обаче не могат да заместят напълно като хранителни вещества кравето мляко, казва д-р Марион Вюстефелд, експерт от хранене в Бон. Тя съветва хората, които нямат сериозни причини като непоносимост към лактозата или алергия към млечния белтък, да не се отказват от кравето мляко. То е важен доставчик на хранителни вещества като калций, витамините B2, B12 и йод и е част от пълноценното хранене.
За повече тук