Чувството за вина в определени ситуации може да предизвика множество и най-различи и страдания – от тревожност, пробождане в сърцето или болки в стомаха до рак и ревматоиден артрит, казва д-р Дора Пачова, председател на Асоциацията на лекарите хомеопати у нас. Вече има доста изследвания, които показват как емоциите променят вътрешната биохимия, хормони и ензими в организма.
Чувството на вина повишава риска от инфаркт
Това доказват учени от Медицинския факултет на университета в Атланта. То влияе върху С-реактивния протеин и предизвиква възпалителна реакция в организма. Хората, раздирани от вина, имат намалено ниво на глобулин А. а това провокира дефектен имунен отговор, пояснява д-р Пачова. „Главният мозък е като централен компютър, а всекидневната обработка на информация се случва в „коремния мозък“. Той трябва да „смели“ цялата информация от деня и да изхвърли това, което е излишно. На повечето хора им липсва емоционална интелигентност и не знаят как да се справят с лошите преживявания. С емоциите трябва да се подхожда като към храна – приемаш, усвояваш, изхвърляш излишното. Никой обаче не ни учи на това“, коментира лекарката.
Чувството за вина в определени ситуации може да предизвика множество и най-различи и страдания – от тревожност, пробождане в сърцето или болки в стомаха до рак и ревматоиден артрит, казва д-р Дора Пачова, председател на Асоциацията на лекарите хомеопати у нас. Вече има доста изследвания, които показват как емоциите променят вътрешната биохимия, хормони и ензими в организма.
Чувството на вина повишава риска от инфаркт
Това доказват учени от Медицинския факултет на университета в Атланта. То влияе върху С-реактивния протеин и предизвиква възпалителна реакция в организма. Хората, раздирани от вина, имат намалено ниво на глобулин А. а това провокира дефектен имунен отговор, пояснява д-р Пачова. „Главният мозък е като централен компютър, а всекидневната обработка на информация се случва в „коремния мозък“. Той трябва да „смели“ цялата информация от деня и да изхвърли това, което е излишно. На повечето хора им липсва емоционална интелигентност и не знаят как да се справят с лошите преживявания. С емоциите трябва да се подхожда като към храна – приемаш, усвояваш, изхвърляш излишното. Никой обаче не ни учи на това“, коментира лекарката.
Повече тук