Уникалните качества на сушеното грозде изпъкнали при анализа на кръвните показатели при над 46 доброволци. Половината употребявали стафиди по три пъти дневно в течение на три месеца. Останалите хапвали готови закуски, в които нямало плодове или зеленчуци. Особеното при доброволците било, че всички те са в преддиабетно състояние – имали увеличена кръвна захар, но диабет още не бил диагностициран.
След експерименталното хранене се оказало, че у любителите на стафидите нивото на кръвната захар било по-ниско средно с 16% отколкото при другите, които не яли от тях. В кръвна се понижил и гликираният хемоглобин – биохимичен маркер, който позволява да се определи средното съдържание на глюкоза в кръвта за период до три месеца. В групата с готовите закуски подобен ефект не бил отчетен.
Стафидите имат нисък гликемичен индекс, те съдържат хранителни влакнини и антиоксиданти, които позволяват да се контролира нивото на кръвната захар, обясняват учените. Това е много важно, защото поддържането на този показател в приемливи граници помага да се предотвратяват заболявания на сърдечносъдовата система.
Безплатни тестове за диабет тип 2 в Плов...
Особености на храненето при диабет – мал...