Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
16.03.2017 13:32 - Проф. Слънчева: Ваксините при недоносени не бива да се пропускат
Автор: bolenzdrav Категория: Лайфстайл   
Прочетен: 398 Коментари: 0 Гласове:
0



 imageРоди ли се недоносено дете в семейството, обикновено всички му треперят и искат най-добрата грижа. Един от големите въпроси, които майките си задават, е дали редовните имунизации са уместни за толкова крехко дете.

При децата, родени преди редовния термин, не трябва да се пропуска ваксина, казва проф. Боряна Слънчева, началник на Клиниката по неонатология в „Майчин дом“. Нещо повече – имунизациите трябва да се правят в пълен обем и колкото се може по-рано, допълва специалистът. Причината е, че недоносените бебета са високо рискова група. Тези деца нямат онези защитни антитела от майките си както родените навреме. Тези антитела дават защита поне за първите няколко месеца. Точно те пазят малкото в първите месеца от живота му. Защитават го от инфекции, с които майката се е справила. В случай, че тя е била ваксинирана, детето също ще има известна защита благодарение на антителата, които майката е образувала при имунизацията.

Този тип защита обаче се предава от майчиния организъм на плода едва в последния триместър на бременността. Неоспорим научен факт е, че нивото на майчините имуноглобулини IgG, носители на нейните антитела, се откриват в много по-малки количества при недоносените, отколкото при доносените бебета. Ето защо е много важно да се ваксинират навреме тези уязвими деца. Вън от кувьоза те попадат в среда, където неминуемо се срещат с различни болестотворни причинители.

Имунизацията е далеч по-безобиден и сигурен начин за изграждане на имунитет,

поне към тези тежки заболявания, които водят до тежки усложнения, увреждания и дори смърт като морбили, детски параличт, дифтерит.
Заради модата на антиваксиналните движения нивото на имунизационно покритие пада и това е причина забравени от десетилетия тежки болести да се завърнат. Само преди дни Румъния съобщи за 17 починали деца вследствие на епидемия от морбили, а дифтеритът взе поне две жертви в невръстна възраст в Европа за последните години.
 Повече тук



Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: bolenzdrav
Категория: Лайфстайл
Прочетен: 219271
Постинги: 210
Коментари: 9
Гласове: 61
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031