Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
20.03.2017 10:44 - Детските болести може да са заради психоклимата в семейството
Автор: bolenzdrav Категория: Лайфстайл   
Прочетен: 7231 Коментари: 1 Гласове:
4


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

image
Знае ли някой днес кое е типичното поведение за жената и за мъжа? И какви са доминиращите им роли в обществото? В наши дни объркването е пълно, затова и моделите на възпитание в българското семейство страдат. От жената се очаква да бъде добра майка, домакиня, но същевременно да постигне и успехи в професията. Затова все по-често срещаме силни майки, които създават слаби по характер момчета, казва д-р Дора Пачова, лекар хомеопат и специалист по фамилна динамика.

Животът днес изисква от жената да бъде силна и издръжлива. Така обаче понякога тя губи усета, кога трябва да отстъпи. „В българската народопсихология е заложено да създадеш дете, син, който да се грижи за теб на старини. Пропускаме, че трябва да му дадем свобода, искаме да го командваме през целия му живот. Покровителската роля на майката се простира през целия му живот“, пояснява тя.

Правилният подход е прост – отношенията между деца и родители се крепят на свобода и уважение. Семплите неща обаче невинаги са лесно достижими. Родителите слагат граници, за да предпазят децата от грешки, но грешат, че не разговарят достатъчно с тях.

„Ролята на родителя е да идентифицира слабите страни в характера на сина или дъщерята и да ги подкрепи в тази насока. Имаше период, когато се смяташе, че егото у детето трябва да се насърчава – постоянно му се повтаря, че то е най-доброто, за да развие увереност и да успее в живота. Психологическият анализ през следващите години обаче показва, че такива деца със свръхразвито его по-често се провалят, търпят житейски срив в сравнение с другите. „Обикновените“, които не са били толкова хвалени, имат по-добри умения да се борят, за да заслужат успеха. Най-добре е да има баланс – родителят да каже добра дума, където трябва, но и да критикува, когато е необходимо“, обобщава д-р Пачова.

Болестите може да имат връзка с лошото възпитание

Този извод се налага от някои случаи в практиката на лекарката. В хомеопатичното интервю тя се запознава с изследванията и болестите на детето, но пита и за отношенията с родителите. Това й помага да избере индивидуално лекарство, което съответства едновременно на характера, семейството и на физическата патология. Така детето боледува по-малко, но и постига по-добър баланс в развитието си като личност. Детето преодолява един проблем, но после се сблъсква с друг – например тръгва на училище и се страхува от учителката. Разболява се преди контролни, боли го коремът. Тогава се дава друго “, споделя д-р Пачова.
По подробно тук

 




Гласувай:
4



1. hel - Наистина възпитанието на децата е ...
20.03.2017 22:32
Наистина възпитанието на децата е цяло изкуство. Освен това всяко дете си е различно. Един и същ подход дава различни резултати при различните деца. Има все повече материали за правилното възпитание, но малко хора се интересуват. Поздрав за постинга!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: bolenzdrav
Категория: Лайфстайл
Прочетен: 220465
Постинги: 210
Коментари: 9
Гласове: 61
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930