Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
21.03.2017 10:34 - Пародонталните заболявания водят до загуба на кост
Автор: bolenzdrav Категория: Лайфстайл   
Прочетен: 280 Коментари: 0 Гласове:
0



 imageПародонталните заболявания са две големи групи – възпаление на венците (гингивити) и пародонтити, когато процесът напредне и засегне лериодонталните лигаменти, кореновия цимент и алвеоларната кост около корена. Възпалението на венците може да не прерасне в пародонтит, но всеки пародонтит преминава през гингивит. Докато гингивитът може относително лесно да се лекува, периодонтитът създава сериозни проблеми. Нелекуван той непрекъснато се задълбочава и крайният резултат е едновременната загуба на периодонталните лигаменти (връзките на цимента на зъба с костта) и на поддържащата зъба кост – алвеоларната. Това води до загуба на зъба и постепенно обеззъбяване. Трябва да се има предвид, че болестите на зъбите може да засегнат и други органи.

При напредналия пародонтит загубата на кост е тежкото следствие. Без лечение не може да се очаква костта да се възстанови. Докато съществува възпаление на венците, което е обхванало и целия зъбодържащ апарат, за  възстановяване не може да се говори. Днес съществува протокол за лечение на пародонталните заболявания, но най-ценното лечение е интервенцията. Лечението трябва да започне във фазата на гингивит, за да не се допусне прерасне в пародонтит.

Превенцията на гингивита е и превенция на пародонтита. Професионалното почистване, мотивацията и обучението в подходящи методи за почистване на зъбите, поддържането на перфектна индивидуална орапна хигиена с четки, пасти, конци и малки междузъбни четчици, съчетано с антимикробна терапия и редовни контролни прегледи, с лекуване на всички зъбни проблемия е сигурният начин да се предпазим от пародонтит.
Когато вече присъства пародонтит със загуба на кост, лечението става по-сложно.
Повече тук




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: bolenzdrav
Категория: Лайфстайл
Прочетен: 220584
Постинги: 210
Коментари: 9
Гласове: 61
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930