Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
21.03.2017 10:55 - При задух и отоци търсете помощ от кардиолога
Автор: bolenzdrav Категория: Лайфстайл   
Прочетен: 321 Коментари: 0 Гласове:
0



 image                                                                                           
Човек може да има добри гени, но ако живее погрешно, рискува да се сдобие със сърдечносъдово заболяване, казва  доц. Пламен Гацов от Българското кардиологично дружество. Малко известен например е фактът, че фитнесът след стресов работен ден може да ни докара хипертония. Как да се пазим и кои са най-важните прегледи, изследвания, обяснява специалистът, който ръководи кардиологичната клиника в болница „Лозенец“ .

 

– Доц. Гацов, какво означава сърдечна недостатъчност?

– Това е краен етап на много от сърдечните заболявания – прекарани инфаркти, тежка артериална хипертония, клапни пороци и др. За съжаление много пъти тези състояния или заболрявания са необратими, а смъртността при пациентите е много висока.

– Кои са алармиращите симптоми?

– Задух, лесна умора, невъзможност да се върши всекидневната работа, отоци по крайниците. Може да има бързо нарастване на тегло или обиколка на талията, които означават, че има задържане на течности в организма. Не всяко подуване на крайниците е свързано със сърцето, понякога е заради венозна недостатъчност. Има хора, които се оправдават с много работа и тогава ще си обърнат внимание. Страхуват се, че отиването на лекар задължително е свързано с финансови разходи. Има и такива, които просто неглижират състоянието си.

Усещането за задух се наблюдава при много заболявания, но когато състоянието рязко се влоши, а човекът доскоро си е вършил всекидневната работа без пролеми, а сега не може да отиде до магазина да напазарува, задължително трябва да си изясни проблема. Може да не е сърцето, а анемия например.

– Как се отразява стресът на сърцето?

– Стресът влияе на всички функции в организма. Кръвното се повишава, в началото временно. Активират се компенсаторни системи в организма, но ако продължи дълго време, става патологично – развива се хипертония, исхемична болест и атеросклероза, които причиняват сърдечносъдова недостатъчност.

Две трети от хората у нас умират от сърдечносъдови заболявания. Няма строги данни, но голям процент от тях в крайна сметка си отиват от сърдечна недостатъчност. Важна е профилактиката. Има нови технически методи, които подпомагат сърдечната дейност, нови медикаменти.

– Кои са навиците, които увреждат сърцето и съдовете?

– Наскоро имахме пациент, който твърдеше, че по майчина линия има столетници по на 114 г. Гените безспорно са от значение, но по-важно е как ще живее човекът. Пушенето е основен рисков фактор, консумацията на алкохол при някои хора води до сърдечна недостатъчност. Добрата новина е, че когато те се откажат от вредния навик, могат да се възстановят. Обездвижването също е свързано с повишен стрес и високо кръвно. Нека обръщаме повече внимание на храната. Въпреки че би трябвало да знаем какво ядем, оказва се, че далеч не е така. Артериалната хипертония допринася за развитието на атеросклерозата. Промяната в съдовете започва постепенно – първо са леките увреждания, които се задълбочават и водят до инсулт и инфаркт.
 Повече тук




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: bolenzdrav
Категория: Лайфстайл
Прочетен: 219173
Постинги: 210
Коментари: 9
Гласове: 61
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031