Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
23.03.2017 17:27 - Кой е в риск да се разболее от морбили
Автор: bolenzdrav Категория: Лайфстайл   
Прочетен: 363 Коментари: 0 Гласове:
0



 image    Опасността от морбили у нас става все по-реална, след като броят на диагностицираните заболели става все по-голям. МЗ разпореди проверки в Пловдив спазват ли се мерките, които трябва да ни предпазят от епидемия. В Пловдив болните са 2 жени и 5 деца. Въпреки че някои от тях живеят в Столипиново, здравните власти категорично заявиха, че разпространението на морбили в никакъв случай не е свързано с лоши нива на хигиената. Човек, който не е имунизиран, ще се разболее при контакт със заразен, дори да живее при идеални битови условия. Вирусът е един от най-високо заразните. Разпространява се по въздушно-капков път и пипане на предмети, замърсени с вируса. Болните го предават ден-два преди да развият симптоми.

Възможна ли е профилактика?

Единствената ефективна профилактика е имунизацията. Според имунизационния календар у нас сега първата доза на ваксината се поставя на 13 месеца, а втората – на 12 годишна възраст. При ваксиниране само с първата доза, има известен риск човекът да се разболее, макар че се очаква да преболедува по-леко и без тежки усложнения. Дезинфекция на предмети от бита и други хигиенни мерки нямат ефект, тъй като вирусът се предава и по въздуха.

Специалистите са категорични, че морбили е изкоренено заради масовата имунизация. Ако обхватът падне, което се наблюдава у нас през последните години, има риск болестта да се върне отново. Неслучайно в момента в Европа има отделни огнища на болестта. Най-драматично е положението в съседна Румъния, където 17 деца са починали от есента на 2016 г. досега заради морбили.

Защо пада имунизационният обхват

Според проф. Мира Кожухарова в България имунизационният обхват в последните години не е много добър. На какво се дължи? Пропускането на имунизациите при повечето от необхванатите деца е по-скоро поради неглижиране на проблема. Притеснения будят майките, които си събират „научната“ информация в интернет и се настройват срещу ваксините.
„За мен е непонятно защо майките предпочитат детето им да се разболее и то от инфекциозни болести, които са тежки и нерядко завършват със смърт. Има пропуски от страна на медицинската общност, която не общува достатъчно с родителите“, коментира проф. Кожухарова в сутрешния блок на телевизия „Европа“.
Повече тук




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: bolenzdrav
Категория: Лайфстайл
Прочетен: 220402
Постинги: 210
Коментари: 9
Гласове: 61
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930