Голям процент от българите страдат от недостиг на витамин D. Резултатът се обяснява с малкото време, което прекарваме на открито. Най-засегнати от този дефицит са жителите на градовете и жените. Особено изразен е дефицитът в началото на пролетта след продължителния недостиг на пряка слънчева светлина.
Други причини за недостига са и повечето дрехи, които обличаме, замърсяването на въздуха в градовете, което абсорбира UV лъчите. Витамин D се произвежда в кожата на човека под въздействието на слънчевата светлина или по-точно на UVB-ултравиолетовите В лъчи.
Витаминът се синтезира под тяхно въздействие в кожата и се съхранява в мастната тъкан. Недостигът на витамин B може да нанесе поражения върху имунитета, калцият не се усвоява пълноценно, нарушена е и продукцията на серотонин, което е причина за потиснатото настроение. Ежедневното 15 минутно излагане на слънце ни осигурява адекватна продукция на витамин D, което ни осигурява здрави кости, укрепва белите дробове, подобрява ни имунитета и ни прави по-щастливи. За да можем да го запазим в тялото, е добре да не се измиваме веднага със сапун, тъй като се отмива част от холестерола от кожата, с помощта на който се синтезира.
Храни, с които си доставяме витамин D
Това този витамин може да се доставя и с храни. С най-богато съдържание на витамин D са рибените масла, особено масло от черен дроб на треска. Рибата, пресните яйца и гъбите печурка и китайската императорска гъба са също богати на витамин В. И въпреки че витамин В може да получим чрез храната, там той е едва 20 % от дневната доза, затова основно трябва да разчитаме на образувания в тялото от слънчевите лъчи.
Повече тук
Антиваксата, новините са ви отпреди 4-5 ...
Мисиите на Щатите