Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
19.04.2017 14:51 - Как да избегнем ниските стойности на желязо в кръвта
Автор: bolenzdrav Категория: Лайфстайл   
Прочетен: 470 Коментари: 0 Гласове:
1


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

 image

Ниските стойности на желязо в кръвта са една от възможните причини да се усещаме отпаднали, уморени, бързо да се задъхваме при физическо усилие. В Европа хората по принцип се хранят разнообразно и рядко страдат от дефицит на хранителни вещества. Въпреки това някои микроелементи се доставят в достатъчен обем само при много добре обмислено хранене. Затова понякога може да се налага да приемаме допълнително фолиева киселина, йод, а особено при жените – желязо.

Причината е, че дамите се нуждаят от повече желязо в сравнение с мъжете. По време на месечния си цикъл губят желязо, обяснява Ханс-Хелмут Мартин, дипломиран експерт по хранене и представител на Независимото сдружение за здравна консултация в Германия.

Препоръчваната дневна доза желязо за жените от 19 до 50 г. е 15 мг, а за мъжете – 10 мг. По време на бременността нуждите нарастват двойно. Докато жената кърми, също има повишена нужда от желязо – до 20 мг дневно.  Ако не се лекува недостигът на желязо може дори да се достигне до желязодефицитна анемия.

Кои са симптомите на дефицит?

Тъй като желязото се среща в организма в много ниска концентрация, то спада към т.нар. микроелементи. За сметка на това обаче изпълнява важни функции в тялото. Желязото е съществена съставна част от хемоглобина в кръвта. Червените кръвни телца в него отговарят за транспортирането на кислорода в тялото. Затова при недостиг на желязо човек първо се чувства уморен, отпуснат и неконцентриран. Към това може да се добавят различни оплаквания като главоболие, бледност на кожата и лигавиците, суха кожа и дори проблеми с растежа на ноктите
Ако лекарят установи дефицит на желязо, трябва да се намери причината за това. Възможно е да се дължи на сериозна кръвозагуба при операция или раждане, често кръводаряване или смущения в обмяната на желязото. При възрастните причината може да е незабелязано до момента кървене в стомашно-чревния тракт.
По подробно тук



Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: bolenzdrav
Категория: Лайфстайл
Прочетен: 220549
Постинги: 210
Коментари: 9
Гласове: 61
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930