Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
20.04.2017 17:52 - Комбинацията от обезболяващи и хапчета за киселини – вредна за червата
Автор: bolenzdrav Категория: Лайфстайл   
Прочетен: 738 Коментари: 0 Гласове:
2


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

 image

Комбинацията от обезболяващи лекарства и хапчета против киселини може да доведе до възпаление на тънките черва. Това са изводите от ново проучване на Медицинския университет на Виена. То е осъществено от клиничния фармаколог Маркус Цайтлингер и гастроентерологът Вернер Долак.

Подобна комбинация от двата вида препарати се предписва често в практиката. Пациенти с различни възпалителни заболявания получават предписани обезболяващи и антиревматични средства, например такива, които съдържат диклофенак. Тъй като те дразнят стомаха и при някои хора може да провокират болки и други оплаквания, лекарите често дават и други хапчета за „защита на стомаха“. Става дума за препарати против киселини, наричани в медицината инхибитори на протонната помпа.

Включването на антибиотик предпазва червата от възпаление

Австрийските учени установили също така, че включването на определен антибиотик (рифаксимин) в терапията, предпазва червата от възпаление. Проучването им е публикувано в престижното научно издание Gastroenterology.

Антиревматичните препарати могат да доведат до възпаления в целия стомашно-чревен тракт. Могат да атакуват и стомашната лигавица. Лекарствата за киселини пък влияят негативно върху бактериалната флора в червата. Като последица от продължителната им употреба може да се стигне до заселване на червата с нежелани бактерии. По такъв начин индивидуалният микробиом на всеки човек може да се промени в нежелана посока.

Капсула изпраща снимки на живо от червата на доброволци

Изводите на учените от Виена са подкрепени от снимки на живо от червата на пациенти. За целта те използвали миникамера, която се поглъща като капсула. С този ендоскопски метод те наблюдавали промените при 60 здрави доброволци в продължение на 14 дни.

След поглъщането камерата попада в стомашно-чревния тракт и прави там автоматично снимки по пътя си. Тези изображения се излъчват към външно записващо устройство и могат да бъдат анализирани на компютъра. Накрая камерата излиза от тялото по естествен път.
По подробно тук




Гласувай:
2



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: bolenzdrav
Категория: Лайфстайл
Прочетен: 221060
Постинги: 210
Коментари: 9
Гласове: 61
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930