Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
06.05.2017 11:17 - Видовете плоскостъпие и проблемите, които създават
Автор: bolenzdrav Категория: Лайфстайл   
Прочетен: 797 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 16.05.2017 13:15

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

 image       


Отклоненията от правилната извивка на свода на стъпалата са често срещани. Най-разпространено е плоскостъпието, което се изразява в спадане на извивката на ставите по дължина или ширина на стъпалото (виж графиката горе). Краката ни постоянно са обути в нещо – обувки, чехли или пантофи.

Почти при всеки втори сводът на стъпалото пада леко, съществува предразположение към плоскостъпие, казва проф. Валтер. Деформира се и напречният свод, което изкривява пръстите на краката. Най-разпространената форма е, когато големият пръст на крака се извива навътре (Hallux valgus). Хората казват, че са се появили „кокалчета“ на ходилото. Различните отклонения от необходимата оптимална извивка на стъпалото обикновено са свързани една с друга. Спадането на свода по дължина се среща при много хора и обикновено не създава проблеми. Често едновременно с това стъпалото се изкривява на една страна.
Падналият свод може да премине в плоскостъпие. Това е нормално в детската възраст. До навлизането в пуберитета обаче сводът трябва да се оформи нормално. Плоскостъпието се превръща в болест едва когато започне да създава дискомфорт или допринася за изкривяването на пръстите, пояснява специалистът.
Отлична профилактична мярка е да се ходи бос, а също и да се прави проста гимнастика за укрепване на мускулите – например както сме седнали да се опитаме да вдигнем от пода с пръстите на краката кърпичка или малък предмет.
Разширяването на стъпалото става и по ширина. Костиците в предната му част се раздалечават една от друга, а големият пръст постепенно се деформира . Точно това увреждане на правилната позиция на стъпалото причинява най-много оплаквания и проблеми.
Доста по-рядко срещана е друго отклонение – стъпало, което е с прекалено извит свод. Когато стъпалото е много повдигнато, ортопедите го наричат „кухо“, допълва проф. Валтер. Тежестта от теглото на тялото тогава пада главно върху петата и предната част на крака, поради което там може да се появят болки и мазоли.
Ето и няколко лесни упражнения за профилактика на плоскостъпието. В седнало положение разпервате колкото можете пръстите на краката за няколко секунди. После ги свийте колкото е възможно. Повторете пет пъти първото и второто движение. Както си седите повдигнете стъпалото на пръсти, задръжте така за кратко. Повторете. Сложете кърпичка на пода и се опитайте да я вдигнете с пръстите.
По подробно тук
 




Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: bolenzdrav
Категория: Лайфстайл
Прочетен: 220424
Постинги: 210
Коментари: 9
Гласове: 61
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930