Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
10.05.2017 18:07 - Над 200 дерматолози ще преглеждат безплатно за рак на кожата
Автор: bolenzdrav Категория: Лайфстайл   
Прочетен: 637 Коментари: 0 Гласове:
2

Последна промяна: 10.05.2017 18:07

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

 image

Над 200 кожни лекари ще преглеждат безплатно пациенти с подозрение за рак на кожата, съобщиха от Българското дерматологично дружество. Така страната ни за пореден път ще се включи в инициативата Евромеланома. Ракът на кожата се превръща във все по-сериозен проблем заради модата да се поддържа тен целогодишно. От една страна хората прекарват на силно слънце по плажовете все повече време. От друга, дори през зимата посещават солариум, за да придобият тен.

Кожата ни има памет и затова ранното интензивно излагане на слънце е рисков фактор, който може да провокира рак на кожата. Изгарянето на плажа може в по-късна възраст да доведе до меланомни клетки, заяви проф. Николай Цанков, председател на Българското дерматологично дружество.

Втората причина за развитие на рак на кожата, според Европейската академия по дерматология, са соларните студия. Затова през 2017 година акцията на Евромеланома е насочена върху по-добра информираност за рисковете от използването на солариумите.

Доц. Жана Казанджиева от Александровска посочи някои разпространени заблуди за красивия тен. „Грешно е да мислим, че да се придобие тен е здравословно. Тенът е опитът на кожата да се предпази от UV радиация. Също така е грешно да смятаме, че тенът на кожата ни предпазва от силните слънчеви лъчи. Тенът отговаря на фотозащитен фактор 4, а ние се мажем с фотозащита между 30 и 50 фактор“, пояснява тя.

Някои вярват, че може да се пекат на слънце без риск, когато е облачно. Само че 80% от лъчите проникват през облаците. Ако сме във водата, това ги прави още по-опасни.
Не мислете, че най-опасният кожен рак – меланом, е основно наследствен. По думите на дерматолозите едва 21% от всички пациенти са с генетично предразположение. Ако в семейството има човек с меланом, той близките роднини трябва да се преглеждат при лекар на 6 месеца. „Веднъж месечно оглеждайте бенките и тъмните петна по тялото си, ако забележите нещо нетипично, отидете на дерматолог. Заглеждайте по-различното петънце“, обясни д-р Казанджиева.
Участници в кампанията. В списъците са посочени имена, адреси, телефони и приемно време в рамките на кампанията, на дерматолози потвърдили участието си. Свържете се с избрания център, кабинет предварително, за да сте сигурни, че желания от вас преглед ще бъде осъществен. Кампанията е насочена само към образувания на кожата подозрителни за кожен рак. Безплатно няма да бъдат консултирани пациенти с други кожни заболявания.
Списъците с участници и начина на записване  вижте тук
 



Гласувай:
2



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: bolenzdrav
Категория: Лайфстайл
Прочетен: 221043
Постинги: 210
Коментари: 9
Гласове: 61
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930