Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
12.05.2017 13:33 - Лупусът често имитира бъбречни и сърдечни заболявания
Автор: bolenzdrav Категория: Лайфстайл   
Прочетен: 495 Коментари: 0 Гласове:
2

Последна промяна: 12.05.2017 13:33

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

 image

Лупусът е рядко срещан и принадлежи към групата на ревматичните заболявания. Затова лекари и пациенти се заеха да припомнят на обществото за него в Световния ден за информираност за това автоимунно заболяване. Никой не е застрахован от лупус, от него са засегнати и известни певци като Сийл, Лейди Гага, Тони Бракстън, Пола Абдул, Селена Гомес и вече покойният Майкъл Джексън.

Лупусът е наречен „Великият имитатор”. Това системно автоимунно заболяване може да изглежда като грип, бъбречна или сърдечна недостатъчност. „Обикновено първите симптоми са болки в мускулите и ставите, висока температура, кашлица и тогава започва безсмислено изписване на антибиотик. Но болките продължават, придружени от хронична умора, понякога от косопад и обриви по кожата. Малко са лекарите, които биха свързали всички тези симптоми, за да стигнат до диагнозата лупус. Затова диагнозата се забавя с години. Аз чаках близо 5 г., докато разбера, че имам лупус, като един месец дори живях и с ужаса от диагнозата рак на бъбрека”, сподели Миглена Иванова, която е журналист и от години живее с лупус.

„Късното поставяне на диагнозата е проблем при всички ревматични заболявания, заяви Боряна Ботева (на снимката вдясно) от Организацията на пациентите с това заболяване. По данни от европейски изследвания диагностицирането на болестта на Бехтерев се забавя средно с 10 години, ревматоидния артрит – с 2 г., лупуса – от 6 до 10 г., псориатичния артрит – с 5 г. Това е огромен проблем за хората с ревматични заболявания, защото липсата на навременно и адекватно лечение води до тяхната инвалидизация. ”
КАКВО ПРЕДСТАВЛЯВА ЛУПУСЪТ?

Лупусът е рядко, системно, автоимунно заболяване, което се среща при един на всеки около 2 хил. души. В България лупусът е включен в списъка с редки заболявания.
Честотата му е под 50 случая на 100 000. В Европа честотата на заболяването варира между 12.5 и 39 случая на 100 000 души.

ПРИЧИНИ ЗА ВЪЗНИКВАНЕ НА БОЛЕСТТА

Все още не са известни причините за отключването и развитието на болестта. Установено е, че болестта е генетична, но съществуват и други фактори за отключване на лупуса: слънчевата светлина, стресът, хормоналния дисбаланс, цигареният дим, някои лекарства, инфекциозни агенти и други.
Диагнозата е доживотна. Целта е да се постигне ремисия и да бъдат предпазени органите от увреждане Лечението на лупус често изисква усилията на мултидисциплинирен екип: ревматолог, клиничен имунолог, нефролог, кардиолог, хематолог, дерматолог, невролог, ендокринолог и други. След поставянето на диагнозата лекарят и човекът с лупус съвместно трябва да разработят план за лечение, базиран върху: активност на заболяването, вид, възраст, пол, общо здравословно състояние (здравен статус), симптоми и начин на живот.
Повече тук




Гласувай:
2



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: bolenzdrav
Категория: Лайфстайл
Прочетен: 220672
Постинги: 210
Коментари: 9
Гласове: 61
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930