Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
26.05.2017 10:16 - Лечението на високото кръвно се съобразява и със сезона
Автор: bolenzdrav Категория: Лайфстайл   
Прочетен: 541 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 26.05.2017 10:16

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 image

Д-р Веселка Гергова е университетски преподавател и обучава студенти в Клиниката по пропедевтика на вътрешните болести на УМБАЛ „Александровска“.

Д-р Гергова, топлият сезон наближава, кои са най-характерните оплаквания, с които хипертониците идват при вас в този период на преход от пролет към лято?

Лечението на артериалната хипертония изисква постоянство, но и съобразяване с променящите се условия в околната следа на пациентите ни, а също така и със сезонните промени, които могат да се отразят на стойностите на артериалното налягане.
Не е рядкост, когато пациенти с добре контролирано артериално налягане със началото на летния сезон започват да идват в кабинета с оплаквания, че налягането им е по-ниско от обичайното и това ги прави сънливи и отпаднали или неработоспособни, особено в следобедните часове.

Често се случва при такива обстоятелства пациентите да се оплакват от чувство за натиск – опресия в сърдечната област, или пък от появата на сърцебиене и “прескачане”, т.е. от екстрасистоли, какъвто термин употребяваме ние, медиците. В много случаи тези оплаквания, особено при по-млади хора са безопасни. Дали това е така обаче може да определи единствено специалистът.

А какво се крие зад тези често срещани оплаквания – „прескачане“ „претупване“ – т.е. онова неприятно усещане, че сърцето ни по този начин алармира за някакъв проблем?

При пациентите в зряла възраст и с прогресирала артериална хипертония появата на ритъмните нарушения – екстрасистоли, може да бъде предвестник на по-тежки и сериозни аритмии с животозастрашаващ характер. Диагностицирането на ритъмните и проводни нарушения става с помощта на продължителна електрокардиограма направена за 24 или 48 часа/ 24-часово мониториране на ЕКГ/ Навременното им откриване и адекватно медикаментозно лечение е най-сигурната профилактика на мозъчния инсулт, на внезапната сърдечна смърт.

Какъв съвет бихте дали на тези хора, които независимо от възрастта си са склонни да отдават това състояние на временна умора, стрес, претоварване, и смело започват самолечение с билкови продукти, хранителни добавки или други алтернативни методи?

Съветите, който даваме на първо място включват, разбира се да се следва точно лечението препоръчано от лекаря им, да не се провежда самолечение с билки, хранителни добавки или лекарства, препоръчани на техни приятели от други специалисти. Лечението на сърдечно-съдовите заболявания е строго индивидуално като вид и доза за съответния пациент и конкретното му заболяване и се провежда без прекъсване, а корекции могат се правят само от специалист.

И все пак – какво биха моги да правят пациентите за себе си? В тази връзка бихте ли препоръчали на хората с повишено кръвно налягане да се възползват от възможностите на AFIB технологията за едновременно измерване на налягането и детекция на предсърдното мъждене? 

Редовното домашно измерване на артериалното налягане е препоръчително и полезно и за лекаря, когато го информирате за това какви стойности поддържате на фона на предписаната терапия. Съвременните апарати за измерване имат памет, което дава възможност да се проследят значителен брой стойности назад от последното измерване, заедно с пулсовата честота.
По отношение режим и начин на прием на медикаментите особено внимание трябва да се обърне на пациенти, които работят на смени или имат „обърнат денонощен ритъм “ на работа и почивка.
По подробно тук
 




Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: bolenzdrav
Категория: Лайфстайл
Прочетен: 220542
Постинги: 210
Коментари: 9
Гласове: 61
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930