Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
29.05.2017 15:13 - Течност в белия дроб – причини и лечение
Автор: bolenzdrav Категория: Лайфстайл   
Прочетен: 796 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 29.05.2017 15:14

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

 image

Белите дробове са покрити с една двуслойна ципа, която се нарича плевра. Единият слой е свързан с повърхността на белия дроб (белодробна плевра), а другият с гръдната стена (ребрена плевра). Между двата слоя има малко течност с постоянно количество. Под въздействие на различни инфекциозни и неинфекциозни причинители може да се развие възпаление на плеврата, което се нарича плеврит. Терминът плеврален излив се използва, когато се натрупва течност в плевралната кухина с невъзпалителна или неясна причина.

В зависимост от количеството белтък в плевралната течност изливите биват ексудативни (с високо съдържание на белтък) и трансудативни (ниско съдържание на белтък). Причините за развитие на трансудати най-често са сърдечна недостатъчност, чернодробна цироза, бъбречни заболявания, хиповитаминоза В и С, колагенози и др.

Симптомите зависят от количеството и локализацията на течността. При фибринозния (сух) плеврит, който се среща при туберкулоза, грип, ревматизъм, простуда, основен симптом е болката, която се влияе от дишането, кашлица, хълцане, поради което се означава като бодеж. Болката може да бъде от лека до много силна и е по-изразена при набирането или резорбирането на излива. При големи изливи водещ симптом е за-духът, поради намаляване на дихателната повърхност от компресията на течността върху белия дроб.

По преценка на белодробния специалист може да се извърши и плеврална биопсия или видеоасистирана торакоскопия за прецизност в диагнозата. Срещали сме пациенти, които отказват описаните манипулации, което затруднява поставянето на точна диагноза и провеждане на правилно лечение. Важно е да се знае, че при по-голямо количество течност, ако не се пунктира, може да се усложни състоянието на пациента. Тогава се развива гноен плеврит (емпием), което може да формира масивни плеврални сраствания, които за в бъдеще ще ограничат дихателната функция на пациента.
Един съвет: при поява на болка в гръдния кош (бодеж) не чакайте „да ви мине“, потърсете незабавно специалист по белодробни болести.
Повече тук

 




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: bolenzdrav
Категория: Лайфстайл
Прочетен: 221039
Постинги: 210
Коментари: 9
Гласове: 61
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930