Анемията е едно от най-честите заболявания на кръвта. Медицината познава над 10 вида, но няколко са най-разпространени. Най-честата причина е загубата на кръв. При жените желязо и червените кръвни клетки се губят при кървене от тежки и дълги менструални цикли и след раждане.
При анемия трябва да се обърне специално внимание на храната
Месото, рибата, яйцата, млечните продукти, обогатените с желязо храни са най-добрите източници на желязо. Бременността може да предизвика такъв вид анемия, ако не се приема достатъчно желязо, за да поддържа натоварения организъм и нероденото бебе. Възможно е да приемате достатъчно желязо с храната, но да имате проблеми с усвояването му по-ради заболявания – болест на Крон, глутенова ентеропатия (цьолиакия), или при прием на някои медикаменти.
Тялото се нуждае от витамин В12, за да произведе червените кръвни клетки и нервната ни система да работи нор- мално. Причината често може да са чревни проблеми – витаминът се произвежда само от бактерии и гъбички в гастро-интестиналния тракт. Затова и витаминът се среща естествено преди всичко в животински продукти.
Лечението зависи от причината.
Полезно е да се знае, че богати на кобаламин (другото име на витамин В12) са мидите. В 100 г сготвени миди се съдържат 98,9 мкг на витамин В 12. Друг пълноценен източник е черният дроб, като с най-високо съдържание е телешкият – 83,1 мкг в 100 г.
Не трябва да пропускаме и яйцата – кокошето (около 50 г) ще ви донесе 0,36 мкг (6% от ПДП) витамин В12. Най-богати на кобаламин са гъшите яйца (122% от ПДП за брой), следвани от патешките (63%), пуешките (22%) и пъдпъдъчите (2%).
Фолиеводефицитна анемия е възможна, ако не консумирате достатъчно фолиева киселина, при проблеми с усвояването на витамин В9 и през третото тримесечие от бременността, когато тялото се нуждае от допълнително количество фолиева киселина за развитието на нервната система на плода.
Умората и световъртежът са характерни за анемията
Причината е усилената работа на сърцето, което се опитва да помпа повече кръв, за да компенсира липсата на кислород в нея. Лечението изисква внимателен етио-логичен подход. Що се отнася до храненето, избирайте храни, богати на желязо, мед, витамин С. Такива са тъмнозелените зеленчуци, сиренето, яйцата, морските продукти и рибата.
Повече тук