Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
14.06.2017 15:55 - Половината със сърдечна недостатъчност могат да се лекуват по нов начин
Автор: bolenzdrav Категория: Лайфстайл   
Прочетен: 744 Коментари: 0 Гласове:
4

Последна промяна: 14.06.2017 16:00

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

image

Нови технологии и медикаменти доказано намаляват смъртността при сърдечна недостатъчност. Достъпът на пациентите до тях се затруднява след промени от 2016 г., които премахват диспансеризацията на тези пациенти при кардиолозите. Тяхното проследяване е поверено на общопрактикуващите лекари, които обаче не могат да предписват новите терапии. Това обясни проф. Цветана Кътова от Националната кардиологична болница.

Около 140 000 души у нас са със сърдечна недостатъчност, като половината от тях преживяват едва до 5 г. след поставяне на диагнозата. Данните са на Дружеството на кардиолозите.

Никой не търси сърдечноболните след изписването от болница

За да се лекуват българите като в развитите страни, са нужни доста пари. Но има и много неща, които могат да се направят и само с организационни мерки. Един от сериозните проблеми у нас е, че се къса връзката между болниците и проследяването на пациентите след това в амбулаторни условия. Няма национални регистри, които да позволяват вземането на обосновани държавнически решения. Адекватното проследяване на пациентите намалява с 2,5 пъти смъртността и повторното постъпване в болница. Това показва пилотен проект, реализиран в УМБАЛ „Света Марина“ във Варна, разказа доц. Йото Йотов.

Почти не се прилага физиотерапията като метод за възстановяване на пациенти, например след прекаран инфаркт или при влошени сърдечни показатели. Рехабилитацията дава фантастични резултати, заяви доц. Иво Петров от Сити Клиник и разказа случай с Диего Марадона, на който той сам станал свидетел. „Когато бях на специализация в Буенос Айрес в болницата докараха Марадона. Той беше с много лоши изследвания, сочещи сърдечна недостатъчност. Отиде на рехабилитация в Куба за около месец. Когато се върна, изследванията му бяха много добри“, разказа кардиологът
Сърдечната недостатъчност често е следствие от диабет и хипертония
Сърдечната недостатъчност е сериозно хронично заболяване, при което сърцето не може да изтласква достатъчно кръв, за да отговори на нуждите на тялото.

Често срещани рискови фактори за сърдечна недостатъчност са диабет, затлъстяване, тютюнопушене и високо кръвно налягане, като всички те са свързвани с водене на начин на живот, характерен за Западните страни.

Симптомите на задух (диспнея) и силна отпадналост могат да ограничат работоспособността на пациентите или способността им да извършват обичайните си ежедневни дейности, което води до социална изолация, тревожност и депресия.
Повече тук




Гласувай:
4



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: bolenzdrav
Категория: Лайфстайл
Прочетен: 221075
Постинги: 210
Коментари: 9
Гласове: 61
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930