Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
20.06.2017 12:09 - Алергия при деца – перете често плюшените играчки, без саксии в стаята
Автор: bolenzdrav Категория: Лайфстайл   
Прочетен: 479 Коментари: 0 Гласове:
0



 image

Д-р Тихомир Мустаков е завършил медицина в София през 1988 г.  Работи като  старши асистент в Клиниката по алергология и клинична имунология в УМБАЛ „Александровска“, където завежда детско-юношеския кабинет.    

Д-р Мустаков, да започнем с един естествен за сезона въпрос – увеличават ли се децата с алергични оплаквания?

Да, защото пролетта е времето на цъфтежа и въздухът е наситен с полени, които за много хора са алергени. Освен това, през този сезон се размножават активно и микрокърлежите или акарите, както още се наричат те. Има обаче и един трети фактор, за който по-малко се мисли и говори – в тези месеци излизат на пазара и ранните парникови зеленчуци, които също натоварват организма със съдържащите се в тях алергени и токсини. Това са причините, които,  общо взето водят малките пациенти в кабинета на алерголога. Ако към тях прибавим и факта, че при някои деца през зимата са били назначавани антибиотици по повод на някаква инфекция, то това е още една предпоставка, която благоприятства появата на алергия. Важно е да се знае също така, че честите вирусни инфекции са допълнителен фактор за развитие на алергия.

Кои са най-важните компоненти на превенцията на алергиите, които трябва да се знаят и прилагат?

Естествено, най-добре би било да не се допусне развитието на алергична пренастройка на имунната система. За съжаление обаче хората с такъв тип реактивност се увеличават, роля за което играят както генетичните фактори, така и тези от околната среда. При вече алергичните индивиди е важно да се избягва контакта с патогенните за тях алергени. В природата това са прашецът на дърветата и тревите, спорите на плесените. В жилищата основните алергени са домашнопраховите микрокърлежи, плесените, козината на домашните любимци. Пердетата, подовите настилки и мебелите да бъдат изработени от материали, които могат да се мият и изтупват лесно, за да не задържат прах. Трябва да се обръща внимание на завесите, мокетите, килимите, покривките на леглата. Плюшените играчки трябва да са ограничен брой и да се поддържат обезпрашени. В спалните не трябва да има саксийни растения. Много внимателно следва да се подбират и перилните и почистващите продукти, като след прилагането им тъканите или повърхностите се изплакват обилно с чиста вода и да не се сушат в затворени помещения.

Много важна част от профилактиката на алергичните болести е ранната им диагностика и лечение. Поради тази причина е важно при подозирана алергична причина за симптомите – повторяемост на оплакванията, връзка ос определена среда, сезон, храна или обстановка пациентите да бъдат насочени за консултация с алерголог. Това е така, защото въпреки, че всеки лекар има компетентността и правото на изпише противоалергично лекарство, именно алерголозите имат задачата и подготовката да установят наличието на алергия с максимално подходящите за конкретния пациент и конкретните симптоми изследвания.

Освен това, те могат да преценят и дали е подходящо и необходимо провеждането на специфична имунотерапия с лечебни алергени, което е основното за момента патогенетично лечение на алергията. При вече установена алергия към сезонни алергени, например полени, е важно на базата на информацията за периода на активност на съответните растения, пациентите да проведат медикаментозна профилактика. Тя е максимално ефективна, ако бъде започната около седмица преди цъфтежа на растенията, към които е алергичен пациентът.

Известно е, че алергичният ринит и бронхиалната астма са най-честите причини за отсъствие от училище. Експерти в областта твърдят, че диагнозата понякога закъснява с 5-6 години, докато детето попадне при точния специалист. А това е загуба на ценно време, което преминава в лутане и безполезно, неправилно лечение. Защо е така?

Понякога е въпрос на лоша информираност на родителите, на ирационални страхове от диагнозата, на предразсъдъци, на инерция. Каквато и да е причината, трябва да се знае, че всяко отлагане причинява вреди, които по-късно е трудно да бъдат компенсирани. Затова е важно да има информационни разяснителни кампании, както е важно личните лекари и педиатрите навреме да насочват децата към алерголог или пулмолог и да изискват от родителите активност и адекватно отношение  към здравето на децата им.

Алергичният ринит например много често се подценява, а е добре известно, че недиагностициран и нелекуван, в много случаи той благоприятства появата на бронхиалната астма. На свой ред, ако остане нелекувана, астмата много бързо може да увреди бронхите, при което настъпва т. нар. “бронхиално ремоделиране” – процес на структурно променяне на бронхите, който с напредването си предизвиква хронично-прогресиращия ход на астмата. Важно за профилактиката и лечението на астмата е и съставянето на подходящ диетичен и двигателен режим, създаването на хипоалергенна жизнена среда на пациента.

Вижте повече тук



Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: bolenzdrav
Категория: Лайфстайл
Прочетен: 219263
Постинги: 210
Коментари: 9
Гласове: 61
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031