Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
05.07.2017 12:30 - Вещество в малините помага да отслабнем
Автор: bolenzdrav Категория: Лайфстайл   
Прочетен: 406 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 05.07.2017 12:31

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

 image

Сега е сезонът на малините, а малките червени плодове са не само вкусни, но и много полезни. С характерния им аромат са свързани над 200 молекули, съобщава сайтът Live Science. Едни от тях – малиновите кетони, се добавят към бонбони, сапуни, свещи за аромат, за да се получи аромат, идентичен на натуралния. Според различни проучвания кетоните спомагат за отслабването. През 2010 г. учени открили, че кетоните на малината много приличат на капсаицин (вещество, отговорно за лютивия вкус на чилито). За капсаицина е доказано, че действа за намаляване на теглото.

Подобрява се разграждането на мазнините

Експеримент, проведен през 2005 г. с мишки, показал, че кетоните не позволяват около черния дроб да се трупа висцерална мастна тъкан (това са мазнините, които обвиват органите и са причина за болести). Други изследвания пък сочат, че кетоните подобряват процеса на разграждане на липиди (молекули мазнина) в мастните клетки. Учените доказали, че кетоните стимулират мастните клетки, като ги кара да произвеждат повече протеина адипонектин. Така се въздейства за намаляване на теглото. По принцип ниското ниво на адипонектин се среща по-често при хората с наднормено тегло и диабет тип 2.

Веществата от малините променят активността на гените в черния дроб

Миналата година бяха съобщени резултатите от друго проучване. Лабораторни гризачи (чиято обмяна на веществата прилича на човешката) били хранени с мазна храна. Давали им освен това кетони и елагова киселина (друго съединение в малините). Установено било, че веществата от малината променят генната експресия (активността на гените) в черния дроб. Като ефект се подобрявало състоянието на организма, който иначе страда от твърде мазната храна.

Само по себе си кетоните не могат да намалят телесните мазнини, показа обаче проучване от 2017 г. в Дания. Затова пък откриха нови свойства на кетоните – те спомагат за подмладяване на кожата. След прилагане на кетони върху кожата, тя ставала по-еластична. Растежът на косата се активира в рамките на пет месеца. Още един плюс – малините намаляват нивото на кръвната захар и риска от кървене. Тъй като обаче тези полезни вещества си взаимодействат с други активни вещества, по-добре е да не се комбинират с някои лекарства. Такива се медикаментите, които регулират сърдечната честота, холестерола и някои хормони.




Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: bolenzdrav
Категория: Лайфстайл
Прочетен: 220409
Постинги: 210
Коментари: 9
Гласове: 61
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930