Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
27.07.2017 16:00 - Прееклампсията – опасно усложнение при бременност
Автор: bolenzdrav Категория: Лайфстайл   
Прочетен: 397 Коментари: 0 Гласове:
0



image


Високото кръвно по време на бременност може да се окаже опасно за бъдещата майка, но още повече за нероденото дете. Затова всяко повишаване на стойностите трябва да се проследява внимателно.

В някои случаи високото кръвно при бременните може да се развие в прееклампсия. Заболяването засяга 2-3% от жените, които очакват бебе. Статистиката е за други европейски страни, за България няма точни данни. Усложнението може да доведе до загуба на бебето в най-тежките случаи.

Причините за прееклампсия не са добре изяснени. Симптомите често са неспецифични, което затруднява диагнозата. Обикновено се появяват след 20-ата гестационна седмица.

Според тежестта на заболяването те може да варират от леко главоболие до задържане на течности в тъканите, силни болки в горната част на корема и повръщане.

За да се постави диагнозата прееклампсия, трябва да са изпълнени два критерия – високо кръвно налягане и белтък в урината. На практика клиничната картина може да е доста разнообразна, пояснява д-р Щефан Ферлорен, главен лекар в болницата „Шарите“ в Берлин.

Но дори да има само тези два симптоми – високо кръвно (над 140/90 mmHg) и белтък в урината, бременната трябва да бъде наблюдавана редовно. При някои може да бъдат предписани препарати за понижаване на кръвното.

При тежко протичане винаги се препоръчва лечение в болница. При еклампсията се наблюдават крампи, които могат да са животозастрашаващи както за майката, така и за детето, пояснява д-р Ферлорен. Възможно е да настъпи отлепване на плацентата или бъбречна недостатъчност. В редки случаи кръвното се покачва до такава степен, че може да се засегне мозъкът. Настъпват смущения в оросяването и дори може да се стигне до инсулт.

Друго тежко усложнение при бременните е Синдромът HELLP, който засяга черния дроб.

Досега беше доста трудно да се предскаже дали от съответните симптоми ще се развие прееклампсия. Международно проучване под ръководството на д-р Щефан Ферлорен обаче е дефинирало лабораторни показатели, които позволяват да се направи точна прогноза.

Най-проблемна е ранната прееклампсия

Колокто по-рано се проявят признаците на прееклампсия, толкова по-големи са рисковете за майката и детето. Същинската терапия се състои в това, да се ускори самото раждане. С отстраняването на плацентата се възстановява и съдовата система на жената.

При настъпила еклампсия в 24-ата гестационна седмица това ни изправя пред дилемата – как да се удължи възможно най-дълго бременността, за да се даде възможност на детето да се развива, без това да навреди на плода и на жената, поясняват медиците.

 

В Германия в момента се тества нова терапия при прееклампсия. Тя се прилага в малко центрове и под строго наблюдение с протокол. Става дума за пречистване на кръвта. Целта е да се филтрира проблемният белтък sFlt-1. Методът все още е експериментален и не се е утвърдил в практиката, но е надежда, че може да стане рутинен в бъдеще.

Ранно разпознаване на рисковите фактори

По-застрашени от прееклампсия са младите първескини. По-голям е рискът при многоплодна бременност и след процедури за ин витро. Предразположение може да възникне и при съществуващи автоимунни болести, диабет, високо кръвно или сърдечно-съдови заболявания.

Ето още веднъж симптоми, които може да сочат прееклампсия или повишен риск:

  • Главоболие
  • Задържане на вода и отоци
  • Високо кръвно – над 140/90 mmHg
  • Болки в горната част на корема, гадене и повръщане
  • Белтък в урината – изследването е част от профилактичните прегледи
  • Бебето не се развива правилно – това може да се установи на ехограф от гинеколога.

По подробно тук




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: bolenzdrav
Категория: Лайфстайл
Прочетен: 220526
Постинги: 210
Коментари: 9
Гласове: 61
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930