Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
28.03.2017 20:43 - Новата коалиция: 300 лв. пенсия, СЕТА, концесия на летището и фалит за „Лукойл“ http://bultimes.com/n
Автор: nikikm Категория: Политика   
Прочетен: 356 Коментари: 0 Гласове:
1


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Новата коалиция: 300 лв. пенсия, СЕТА, концесия на летището и фалит за „Лукойл“ Публикувано на 28.03.2017 в България

image image image

Написаното в заглавието звучи като шега, но приблизително илюстрира какъв ще е резултатът от предстоящата коалиция ГЕРБ-Патриоти-Марешки

 Каквито и да са конкретните параметри на споразумението, то като общ облик ще е нещо като това, със сходен ефект.

300 лв. минимална пенсия е ключов елемент от програмата на Патриотите. Именно този елемент спъна създаването на ново правителство в миналия парламент. Логически, няма причина сега да се отдръпнат от него. Всъщност, няма да се отдръпнат, защото всичките им други елементи от програмата са брутални и неизпълними, и биха предизвикали тежка реакция от Брюксел. Съответно, Патриотите трябва да получат нещо, което не е свързано с изтребление на циганите или с пращането на бежанците в лагери.

ГЕРБ от своя страна, имат твърда програма към отваряне на държавата към глобалния капитал, което те намират за полезно. Да, има спорове по този въпрос, но мнението на ГЕРБ е, че свободните пазари и концесиите носят благосъстояние. Затова и дори в кампанията те казаха, че са за СЕТА, както и за концесията на летището за десетилетия напред.

И накрая Марешки – той вече си поиска постове, но по-важното е, че каза, че никога няма да прави коалиция с когото и да било, която не включва „разбиване на картела на горивата“.

image image

Всъщност обаче думата „картел“ не е правилна. Картел няма. Има монопол. Лукойл-Нефтохим тотално доминира пазара, а всички търговци надолу (които Марешки нарича „картел“) всъщност изпълняват каквото Лукойл реши.

Самият Марешки обаче иска нещо трудно изпълнимо чисто икономически. Той очаква цени на горивата, които са тотално под пазара, като равнището на пазара можете да го видите по цените в съседните страни. Хипотетична държавна намеса и подобно поевтиняване, би следвало да доведе Лукой до изгода да преустанови производството и да очаква по-добри времена за работа. Доколкото никой в Гърция или Румъния няма да ни продаде по-евтин бензин, то резултатът е, че ще имаме ниски цени и липсваща стока.

Хипотетично, това е което коалицията би трябвало да донесе. Може да е с други параметри и други конкретни проявления, но комбинацията от трите платформи винаги ще я някакъв подобен хибрид. Т.е. абсурд.

Добри Божилов
ГН

ПРИПОМНЯМЕ, ЧЕ от ГЕРБ обещаха 1,500 лв. заплата и 600 лв. пенсия (ВИДЕО) !




Гласувай:
1


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: nikikm
Категория: Политика
Прочетен: 19827358
Постинги: 45041
Коментари: 6163
Гласове: 7181
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930