Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
22.04.2017 13:57 - Паническата атака
Автор: bolenzdrav Категория: Лайфстайл   
Прочетен: 685 Коментари: 2 Гласове:
1


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

 image

На всеки се е случвало да се паникьоса. Но паническото разстройство е нещо повече от инцидентно преживяване. То е заболяване, свързано с внезапен пристъп на неприятни телесни усещания, които водят до чувството за предстоящо ужасяващо събитие като инфаркт, инсулт, тежък припадък, дори смърт.

Паническата криза започва с неприятно усещане в стомаха, после се появява сърцебиене, чувство за задух, пресъхване на устата, настръхване на кожата, присвиване на корема, студена пот, очите се взират в нещо, няма периферно зрение, тялото трепери. Този пристъп трае между 20 и 40 минути. При някои хора паническата криза продължава час или два. Това се случва, когато процесите са се разгръщали по-бавно и адреналинът се е задържал по-дълго в кръвта. Тази криза не застрашава живота. Тя доказва, че тялото е здраво и това е негова нормална реакция при силен уплах.

Какво се случва при паническа атака?

При дискомфорт в тялото се отделя адреналин. Колкото по-неприятно се чувства човек, толкова повече е той. Стомахът се свива на топка, а той е депо на кръв. Други депа на кръв са червата, черният дроб и далакът. При свиването на тези органи кръвта се изтласква към сърцето и то бие по-силно и по-често, за да изпрати кръвта в белия дроб, тя да се насити с кислород, който да се разнесе по мускулите. По-голямото количество кръв в белия дроб изисква по-интензивно дишане, за да се снабди тя с достатъчно кислород. От белия дроб кръвта се връща в сърцето и то я разпраща навсякъде по тялото. При това кръвното се повишава, забелязва се зачервяване или побледняване на бузите, чувство за прилив на енергия, което повишава напрежението. Постепенно в следващите 10 минути тялото започва да трепери, защото енергията, постъпила в по-голямо количество чрез кръвта в мускулите, трябва да бъде изразходвана. Уплашеният човек стои на едно място и не прави нищо. Тогава мускулите започват да треперят, за да изразходват енергията.

Първата криза често е заради конкретна причина

При паническа криза хората често викат Бърза помощ или отиват в болнично заведение. Дори и да установят, че тялото е здраво, лекарите обикновено предписват хапче, което да успокоява сърцето, без това да се налага. Това поражда чувство за несигурност и очакване да се случи нещо такова отново и то наистина се случва. Когато човек си мисли и ако очаква да получи сърцебиене – ще го получи. Ако си мисли, че ще го заболи коляното, то наистина ще го заболи без видима причина. И за това има редица доказателства. Това е един от механизмите, които се използват в психотерапията – особено полезна при тревожно и паническо разстройство, обяснява експертът.
Повече тук




Гласувай:
1



1. radostinalassa - какво
22.04.2017 17:20
какво да правим,без да пием лекарства
цитирай
2. to4icata111 - Едно от най-неприятните
22.04.2017 17:47
и страшни състояния. Човек в такъв момент мисли, че се задушава, че ще умре и обикновено се стига до Бърза помощ. Страшно е, но се преодолява.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: bolenzdrav
Категория: Лайфстайл
Прочетен: 220311
Постинги: 210
Коментари: 9
Гласове: 61
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930