Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
27.04.2017 12:12 - Проф. Червенякова: При ваксините вече не се говори за усложнения, а за реакции
Автор: bolenzdrav Категория: Лайфстайл   
Прочетен: 522 Коментари: 0 Гласове:
1


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
image

От 2017 година държавата осигурява още една безплатна ваксина за бебетата – тази за ротавируси. Защо е важна тя и кои са страховете на родителите във връзка с имунизациите, коментира проф. Червенякова.

Проф. Червенякова, от тази година има още една безплатна ваксина за бебета – срещу ротавируси. Защо е важна тя?

Ротивирусната инфекция спада към онези заболявания с особен риск за здравето на детето. Особено при малките деца често се налага хоспитализация, защото честите изхождания и повръщания водят до бърза дехидратация. В Инфекциозна болница, която е най-голямото лечебно заведение в България, ротавирусните гастроентерити представляват 60% от случаите. Ние и повечето инфекциозни отделния в страната правим вирусологична диагностика, затова имаме точна информация.

Може да се случи така, че едно дете да стига до болница заради тази инфекция по 2-3 пъти. Понеже причинителят е вирус, не може да се дават антибиотици. Лечението е с вливания. Необходимо е да се осигурят достатъчно електролити, понеже се губят калий и натрий.

Тези неприятни и тежки понякога епизоди могат да бъдат спестени на децата. Затова ваксината срещу ротавируси намира все по-широко приложение в Европейския регион и България. Затова насочваме педиатри и епидемиолози да препоръчват ваксината.

Ротавирусната инфекция е по-рискова, ако се случи на недоносени или имунокомпрометирани деца, с кръвни заболявания. При тях е възможно да се стигне до доста неприятно усложнение. Ваксината обхваща най-често циркулиращите щамове и е стъпка напред в профилактиката на това заболяване.

Имате ли вече впечатления от нейния ефект?

Смятам, че ефективността на ваксината е много добра. Такива са наблюденията и на педиатри, и на инфекционисти. За да отчетем по-глобално ефекта на една ваксина, трябва да мине известно време. Така ще се види как тя влияе на заболяемостта. Не е никак малко, ако можем да намалим тези две трети от бебетата с диарийни заболявния, които се лекуват в болницата заради ротавируси.

Някои майки се опасяват, че една ваксина може да зарази детето. Има ли основание такъв страх?

Това е минал етап в нашето разбиране на ваксините. При съвременните ваксини вече дори не се говори за усложнения, а за реакции. През последните 20 години не съм наблюдавала странични реакции или въздействия, които да доведат до хоспитализация. Все пак ако има проблеми, такива деца биха попаднали в инфекциозните отделения. След като ние не сме го виждали с очите си, значи то е под 0,001%.

Това, което се наблюдава след ваксиниране, е зачервяване, подуване, температура до 38 градуса. Този фебрилитет не бива да се потиска с антибиотици. В световната медицинска литература са описани единични случаи при живи ваксини, като тази срещу морбили. При тях се е получило някакво „изтрито“ морбили. То обикновено е при хора, които имат генетично предразположение или потисната имунна система. При БЦЖ ваксината пък се говори за т.нар. „бецежити“.

Вие самата била ли сте свидетел на сериозно усложнение след ваксина?

За всичките години, откакто съм лекар, съм имала два случая на реактивен артрит след ваксина за хепатит В. Това беше преди 20 г. Става дума обаче за артрит, който отзвучава в рамките на месец-два. Това състояние не доведе до необходимост от някакво сериозно лечение с кортикостероиди или други лекарства. Наистина има реакции, но те не са висок процент, отминават и не водят до инвалидизация.

По света има 19 фонда за увредени деца от ваксини, в Европа те са 11. Ние наблюдаваме това, което се случва там.
 Повече тук

 




Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: bolenzdrav
Категория: Лайфстайл
Прочетен: 220434
Постинги: 210
Коментари: 9
Гласове: 61
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930