Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
28.04.2017 17:26 - Туберкулозата при децата се завръща!
Автор: bolenzdrav Категория: Лайфстайл   
Прочетен: 476 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 28.04.2017 17:27

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 image

Д-р Ваня ПЕЕВА е  член е на Българската педиатрична асоциация. Притежава сертификат за извършване на трансфонтанелна ехография.

– Д-р Пеева, живеем с мисълта, че туберкулозата е болест, която отдавна е победена, особено при децата. Така ли е в действителност?

– Една от най-големите заблуди в съвременното българско общество е, че туберкулозата е победена. В световен мащаб и днес тя влиза в Топ 10 на заболяванията, предизвикващи смърт. Затова борбата с туберкулозата е една от трите глобални цели на Световната здравна организация, заедно с маларията и инфекцията с вируса HIV.
В днешно време, за съжаление, отново се появяват редица фактори, които благоприятстват разпространението й. На първо място, това са лошите битови условия, стресът, пренаселеността, непълноценното хранене, социалната изолация на някои общности, ниска обща, икономическа и здравна култура, липса на здравно осигуряване и затруднения достъп до здравни услуги на някои места, лица с алкохолна и наркотична зависимост, пушачи, деца на улицата, лица, живеещи с HIV инфекция. Фактор е повишената миграция на големи групи хора и не на последно място пробива в имунизационната система на България, която от доста години е изгубила строгостта си. Имунизации срещу туберкулоза продължават да се правят, но с един не малък процент необхванати деца. Затова нивото на здравеопазване в една страна също е фактор за нивото на заболеваемост от туберкулоза.

– Има ли изследване, което показва какъв процент от децата днес не са ваксинирани срещу туберкулоза?

– Няма такова изследване в България. За съжаление за процесите, при което и да е заболяване у нас регистри почти не се правят. Затова не мога с точност да цитирам данни за процента на необхванати от Имунизационния календар деца. Хубавото е, че голямата част от новородените деца се обхващат още в родилните домове. На 48-я час от раждането се прави първата апликация на БЦЖ.

– Да припомним какво представлява туберкулозата?

– Туберкулозата е заболяване, което се причинява от микобактериум туберкулозис – това е  устойчив бактерий, който се предава най-често по въздушно-капков път. Най-често поразява белите дробове, но всъщност няма орган в човешкото тяло, който да не може да боледува от туберкулоза. Инфектираността с туберкулозен бактерий може да продължи с години без заразеният да развие болестта. По-застрашени да развият заболяването са хора със съпътстващи заболявания, засягащи имунната система – захарен диабет, HIV-инфекция, както и споменатите рискови групи. Особеностите на имунитета в детска възраст също е фактор, благоприятстващ развитието на туберкулоза.

– Лечима ли е туберкулозата? Все пак, има толкова много съвременни средства за борба с инфекциите?

– Да, може да се каже, че в големия си процент туберкулозата днес е лечима. Много важна обаче е правилната и навременна диагностика, за да се включи съответното лечение, което да даде добри резултати. Изисква се продължително лечение, обикновено с 3 или 4 антитуберкулозни препарата, което отнема минимум 6 месеца, а при тежките форми понякога се стига и до 12 месеца. За съжаление, в днешно време се появяват щамове, които са резистентни на туберкулозното лечение.

– Може ли човек да се зарази с туберкулоза от обикновено общуване с носител на туберкулозни бактерии?

– Туберкулозните бактерии не са с висока контагиозност – това е вероятността при отделяне на бактерии в околната среда да се зарази друг човек с устойчив организъм. Но близкият семеен контакт обикновено клони към 100% преносимост на заболяването върху всички членове на семейството, като особено податливи са децата. Достатъчно е в семейството да има един бациолоотделител.
Повече тук

 




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: bolenzdrav
Категория: Лайфстайл
Прочетен: 220529
Постинги: 210
Коментари: 9
Гласове: 61
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930