Сокът от червено цвекло оказва положителен ефект върху определени области на мозъка и е като допинг за него. Това установили учени от Wake Forest University, цитирани от в. „Дейли мейл“. Те предполагат, че ефектът се дължи на азотния оксид, който се съдържа в сока от червения зеленчук.
Цвеклото е един от основните продукти, които трябва да присъстват в диетата на хора с хипертония.
Цвеклото подмладява мозъка при възрастни със заседнал начин на живот
Новите изводи за благоприятното влияние върху мозъка са въз основа на проучване, в което участвали 26 участници на възраст 55 и повече години. Всички те имали високо кръвно налягане. Освен това имали заседнал начин на живот с ниска физическа активност. За целите на проучването доброволците трябвало три пъти седмично да тичат на пътечка във фитнеса по 50 минути. Това продължило 6 седмици.
Авторът на изследването професор Джак Реджески подчертава: „Азотният оксид е наистина мощна молекула. Той е особено важен до области на тялото, които са нуждаят от повече кислород. Мозъкът е мощен източник на кислород в тялото и затова самият той се нуждае от повече кислород.“
Цвеклото повишава ефекта от физическите упражнения. Получава се мозъчна активност, която много прилича на тази при по-младите хора, които тренират.
Повече тук