Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
18.05.2017 12:42 - Болестта на Дюпуитрен започва с възелчета по дланите и свити пръсти
Автор: bolenzdrav Категория: Лайфстайл   
Прочетен: 1523 Коментари: 0 Гласове:
4


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 image

При болестта на Дюпуитрен пръстите на ръката не могат да се изпънат максимално и се изкривяват в посока вътрешността на дланта. Името на заболяването идва от откривателя му – френския хирург Барон Жийом Дюпуитрен, който я е описал през 1832 г. Днес вече е известно, че причината е доброкачествено уголемяване на съединителната тъкан. Тя нараства около сухожилията на пръстите и така пречи на изпъването на пръстите.

Симптоми – възелчета по дланите и сгънати пръсти

Удебелявания от вътрешната страна на дланта. Болестта на Дюпуитрен е заболяване с промяна на съединителната тъкан на ръката. Така се стига до образуване на възелчета от вътрешната страна на дланта и където се свиват пръстите, обяснява проф. Маркус Кюнчер, главен лекар за пластична хирургия на ръката в Клиниката „Елизабет“ в Берлин.

Първият симптом, който забелязват пациентите, обикновено е едно бавно втвърдяване на дланта отвътре. В обикновения случай трае месеци и години, преди да се стигне до ограничаване на движението на пръстите. Болестта на Дюпуитрен засяга най-често кутрето и безименния пръст. В някои случаи палецът също не може да се изправи напълно. Половината пациенти имат засягане и на двете длани.

image

Характерно изкривяване на пръстите при болест на Дюпуитрен, те не могат да се изправят напълно

Как протича болестта?

Симптомите може да напредват бавно през годините, а също така и да спрат да се развиват. При други пациенти пръстите се изкривяват само за няколко месеца.

Какви са причините за болестта на Дюпуитрен?

Причините за появата на болестта не са напълно изяснени и до днес, казва хирургът. Учените подозират известно генетично предразположение, което се отключва от някакъв фактор, например наранявания. Честотата на заболяването е много по-голяма при съществуващ диабет, епилепсия или консумация на алкохол, пояснява проф. Кюнчер.
Лекарят все пак трябва да изключи други възможни причини – втвърдени бележи, износване на ставите (артроза). При млади пациенти трябва да се изключи и вероятността образуванието да е тумор. В тази връзка може да се наложи рентгенова снимка или магнитен резонанс.

Възможни терапии

За момента болестта е нелечима, но не представлява риск за живота в никакъв аспект. Лекарят избира подходящата терапия според оплакванията и симптомите на пациента. Не всеки, който има симптоми на Дюпуитрен, се нуждае от лечение. В напреднала възраст възелчетата на дланта нарастват обикновено много бавно и не затрудняват особено всекидневието.

Операция при Дюпуитрен

Много често лекарят препоръчва операция, когато болестта е напреднала и дланта не може да се изпъне върху масата. При операцията се отстранява болната тъкан по възможност изцяло. Така сухожилията могат отново да се движат свободно.
Повече тук

 

 

 




Гласувай:
4



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: bolenzdrav
Категория: Лайфстайл
Прочетен: 221166
Постинги: 210
Коментари: 9
Гласове: 61
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930