Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
18.05.2017 12:12 - Болки в кръста и температура издават пиелонефрита
Автор: bolenzdrav Категория: Лайфстайл   
Прочетен: 856 Коментари: 0 Гласове:
1


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

 image

Пиелонефритът представлява възпаление на тъканта (паренхима) на бъбрека. Най-честата причина за появата му е инвазирането на бъбрека от бактерии. Обикновено те достигат до него от долу нагоре, т.е. от уретрата и пикочния мехур. Бактериите могат да достигнат до бъбрека и чрез кръвоносните съдове. Навреме поставената диагноза и своевременно започнатото лечение имат решаващо значение за изхода на заболяването.

 

Ако не се лекува правилно, инфекцията на бъбреците може да доведе до трайното им увреждане или до разпространение на бактериите (често Ешерихия коли) в кръвта и животозастрашаващо състояние – сепсис. Инфекциите на бъбрека започват най-често от долните уринарни пътища, уретрата и пикочния мехур, като постепенно се размножават и се изкачват нагоре по уретерите към бъбрека. Възможно е и инфекция, възникнала в друга част на тялото, чрез кръвта да достигне до бъбрека и да предизвика развитие на пиелонефрит. По кръвен път инфекцията настъпва по-рядко, но честотата нараства при наличие на чуждо тяло – изкуствена става или сърдечна клапа, които се инфектират.
Жените са изложени на по-голям риск от развитие на бъбречни инфекции в сравнение с мъжете. Това се дължи на особеностите в анатомията на женската отделителна система. Запушване на пикочните пътища – всичко, което нарушава нормалния поток на урината и пълното изпразване на пикочния мехур, предразполага към инфектиране на бъбречния паренхим. Това може да е наличие на бъбречни камъни, аномалии в структурата на пикочните пътища или увеличени размери на простатната жлеза при по-възрастните мъже. Отслабване на имунната система – заболявания като диабет или наличие на ХИВ инфекция предразполагат към наличие на пиелонефрит. Отделянето на глюкоза с урината при недобре компенсиран захарен диабет създава отлична среда за развитие на бактерии в пикочните пътища и с това се обяснява по-честото наличие на заболяването при диабетици. Приемът на лекарства, потискащи имунната система (имуносупресанти), най-често при трансплантация на органи, също създава предпоставки за поява на инфекция на бъбреците.
Повече тук




Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: bolenzdrav
Категория: Лайфстайл
Прочетен: 221172
Постинги: 210
Коментари: 9
Гласове: 61
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930